tai chi chuan


 


Maartje van Staalduijnen 1943 - 2016

In de laatste dagen van december 2016 is Maartje van Staalduijen onverwacht overleden. Ondanks een stil sluimerende ziekte heeft zij tot op het laatste moment actief, enthousiast en vol overgave les geven. Maartje van Staalduijen is de oprichtster van de Tai Chi Chuan Studio.

Begin jaren zeventig was ‘de Kosmos’ hét bruisend Oost-West-Centrum in Amsterdam. Hier kwam Maartje in contact met het toen nog vrij onbekende fenomeen ‘tai chi chuan’ : de Chinese beweging–en vechtkunst .

Ze ging lessen volgen bij Phoa Yan Tiong. In 1979 nodigde Kwee Swan Hoo de Master , William CC Chen uit naar Nederland te komen. Phoa adviseerde Maartje te gaan trainen bij deze William Chen. Maartje vertrok naar Amerika, eerst voor een half jaar, later telkens een paar maanden om bij William Chen in New York te trainen; daarnaast bleef zij haar leraar regelmatig bezoeken.

Maartje van Staalduijnen werd de 1e directe vertegenwoordigster van William CC Chen’s Tai Chi Chuan Body Mechanics in Nederland.

Ze ging aanvankelijk lessen geven in buurthuizen en aan groepen op verschillende locaties binnen en buiten de stad. In 1987 richtte zij één van de eerste Tai Chi Chuan scholen op in het centrum van Amsterdam. Deze ‘Tai Chi Chuan Studio’ is nu bijna 30 jaar een thuis voor de William C C Chen tai-chi-ers.

Naast haar dagelijkse tai chi lessen gaf Maartje workshops in Nederland en in Europa, zomer-taichi-weken in Frankrijk en nodigde ze collega’s uit voor het geven van workshops in haar Studio. 25 Jaar lang organiseerde ze ook lange weekeind workshops met Master William Chen in het Frans Otten stadion. Het hele jaar door was er de mogelijkheid om van Maartje tai chi chaun les te krijgen, zelfs tijdens de zomerstop gaf ze lessen in het park. De afsluiting van het lesseizoen was steevast : de ‘tai chi dag op het strand’ in IJmuiden.

Maartje is van grote waarde en betekenis geweest voor collega’s, tai chi vrienden en leerlingen. Haar meer dan 40 jaar tai chi chuan beoefening maakte haar tot een bekwaam, erkende en gewaardeerde lerares. Ze leidde meerdere leerlingen op tot tai chi chuan docent, waarvan er 3 in haar studio zijn gaan les-geven.

Maartje beschikte over een grote belezenheid en uitgebreide kennis van de Chinese Cultuur en het Taoïsme. Met betrekking tot tai chi chuan stelde zij zich op als onderzoeker, in de openbare tai chi gemeenschap als een toeschouwer. Binnen de Tai chi-wereld in Nederland en het buitenland was zij een bekende verschijning. Zonder sektarisch te zijn hield Maartje zich strikt aan de lijn en leer van Grootmeester William C C Chen.

Maartje van Staalduijnen heeft een grote tai chi chuan-familie gecreëerd. Voor het delen van haar kennis en wijsheid voelen wij veel dankbaarheid.

Wij willen iedereen bedanken voor de vele meelevende reacties, telefonisch, per post / email en voor tijdens het bezoeken en getuigenis tijdens de crematie van Maartje. De grote belangstelling heeft de familie en ons, collega's en vrienden veel goed gedaan!